5. Aretha Franklin – Respect

Otis Redding shkroi Respect dhe e regjistroi i pari për kompaninë Volt në 1965. Por, Aretha Franklin morri këngën përgjithmonë me coverin e regjistruar në Atlantic`s New York Studio, në ditën e Shën Valentinit më 1967.
Respect ishte hiti i sai i parë dhe kënga që i dha titullin “Mbretëreshë e Soul”.


Franklin këndonte me forcën e së drejtës e barazisë.
“Për Otis, respekti kishte konjotacion tradicional ndërsa kuptim abstrakt merrte të vlerësuarit”, – tha producenti i Franklin, Jerry Wexler. aretha-franklin
Pasi përfshiu të dy motrat e saj Carolyn dhe Erma në pjesën “Sock it to me”, Franklin rrëfeu se kënga “Më hodhi në tokë – Rashë nga karrigia!!!”
“Aretha, nëse nuk mund ta jetonte, nuk mund ta bënte. Por, ama ajo kurrë nuk do t`i jepej rolit të gruas së dërrmuar. Emri i saj i mesit ishte Respekt”, – tha Wexler duke marrë parasysh se kënga ishte kaq e dashur për Franklin meqënëse ajo po kalonte një situatë të ngjashme me bashkëshortin e saj.

 

Nga seria e 10 këngëve më të mira nga revista Rolling Stones 

Kënga 01

Kënga 02

Kënga 03

Kënga 04

Kënga 05

Kënga 06

Kënga 07

Kënga 08

Kënga 09

Kënga 10

 

Posted on: 25/05/2015, by :