kompozitor

Yann Tiersen – “Nëse do më ofronin të kompozoja për “Amelie” – nuk do ta bëja më”

Paksa e habitshme vjen ky deklarim i Yann Tiersen në lidhje me filmin e famshëm francez Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”.

Kompozitori nga Bretoni, bashkëpunoi me regjisorin në këtë film, duke i dhuruar disa nga këngët e tij, të cilat i afrohn folkut të Montmartre. Me daljen e këtij filmi, kolona zanore e krijuar nga Yann Tiersen filloi të shiste mijëra kopje dhe u bë shumë e njohur në të gjithë botën.  Continue reading

Bach – Kompozitori i numrave 14 dhe 41!

Bach ishte një kompozitor gjerman dhe muzikant i periudhës “Baroke”. Ai u njoh më së shumti në jetën e tij si organist, konsulent organosh, dhe kompozitor i veprave në organo në dy zhanret përkatëse: tradicionale të lira si prelude, fantazitë dhe tokatat; si dhe forma të rrepta si prelude dhe FUGA.
Bach njihet si “Babai” i muzikës, pasi bazuar në koralet e tija, u vendosën dhe rregullat harmonike të cilat aplikohen edhe sot.