kurse muzike

Si të bisedoni me fëmijët tuaj për ditën shkollore

 

Image result for kids parents homework

 

Unë kam punuar rreth 20 vite në mësimdhënie në shkolla, dhe kam punuar me qindra nxënës dhe prindër. Gjatë këtyre 2 dekadave, shpesheherë kam patur prindër që më kontaktonin pasi ata nuk arrinin të mësonin detaje mbi ditën shkollore të fëmijëve të tyre.

“Si ta bëj fëmijën që të më tregojë” – ishte pyetja më e shpeshtë.

Tani, pas një eksperience të gjatë, vajza ime është entuziaste të më tregojë se si ka kaluar ditën në shkollë. Ndihem shumë i qetë, që unë dhe gruaja kemi krijuar një bazë transparente e cila do të na ndihmojë shumë dhe në vitet kur vajza jonë të jetë në moshën e adoloshencës. Dhe ja se si mund të arrini dhe ju të që të bëni fëmijët tuaj të flasin mbi ditën në shkollë.

Niseni shpesh dhe që në fillim

Çfarë dua të them me këtë? Fëmijët fillojnë të shkojnë në kopësht apo çerdhe në moshë të vogël, dhe nuk ka asnjë arsye se pse mos të bisedoni me ditën e tyre në atë modhë.

Mos u mjaftoni me pyetjen “Si shkoi dita sot?”, pasi mund të merrni përgjigje vetëm me një fjalë – si “mirë”, “shumë mirë”.

Duhet ta pyesni fëmijën me pyetje të atilla që të kërkojnë detaje dhe opinione dhe të tregoni interes për ta dëgjuar deri në fund.

Në fillim unë e pyesja vajzën time me pyetje që kërkonin përgjigje “Po” ose “jo” për ta angazhuar atë në bisedë, dhe më pas vazhdoja ta pyesja me më shumë pyetje të detajuara. E pyesja për projektet e artit që kishin bërë, për librat që kishin lexuar, këngët që kishin kënduar dhe lojërat dhe bisedat që kishte bërë me moshatarët. Jo vetëm që kjo na ndihmoi për të patur një panoramë më të qartë për ditën e vajzës sonë, por gjithashtu ndihmoi dhe atë të përmblidhte momentet më kyçe të ditës dhe të fitonte një nivel rehatie kur bisedonim për atë çka ishte e rëndësishme për të.

Nëse fëmija juaj është më i rritur, mos u merakosni, keni ende kohë.

Bëni Detyrat

Detyrat nuk janë vetëm për fëmijën tuaj. Si prindër ne na duhet të bëjmë gjithashtu detyra Shkolla e vajzës sime çdo javë sjell një email me atë çka kanë bërë gjatë javës. Nëse shkolla e fëmijës tuaj bën të njëjtën gjë, lexoni përmbajtjen – dhe mbase do të lexoni dhe për punime që fëmija juaj ka bërë, por ju nuk e dinit. Pyeteni fëmijën tuaj për çka lexoni në email. Mësoni emrat e moshatarëve të tyre në klasë dhe përmendni ato emra në biseda. Në takim me prindër, merrni sa më shumë imforamcione që mundeni dhe gjithashtu interesohuni me detaje se çfarë bëjnë ata në shkollë. Duke patur këto informacione do e keni më të lehtë të  ndërtoni pyetje për fëmijën tuaj.

Nëse fëmija juaj ka mbaruar shkollën elementare, sigurohuni që të dini se cilat janë interesat e tyre, mbase duke pyetor mësuesin kujdestar apo mësues të tjerë që punojnë me fëmijën tuaj. Nuk do ta besoni se sa prindër janë habitur kur kanë mësuar për pasionet e fëmijëve të tyre të cilat ata nuk i dini. Pasi të keni zbuluar këto, ju mund t’i pyesni fëmijët të netuziazmuar. Dhe nëse ju sinqerisht jeni të hapur për shijet dhe interesat që ata kanë, ju garantoj që ata do të fillojnë të flasin më shumë.

Mëngjesi është i artë

Në mëngjes është një moment i mirë për të biseduar për ditën shkollore. Mbase kur hani mëngjes bashkë, apo kur i shoqëroni për në shkollë, bëni mirë të flisni për lëndët që kanë dhe çfarë pritshmërish kanë për ditën. Darkat janë më të vështira, pasi të dy palët janë më të lodhur dhe shpeshherë mund të jenë duke bërë detyra.

 

Vendosni pikësynime

 

E rëndësishme është të bisedoni për të vendosur dhe pikësynime në jetë dhe në shkollë. Dhe bisedat tuaja mund të zhvillohen rreth tyre.

Kështu do i ndihmoni dhe të mësojnë të punojnë me një qëllim në mendje, por dhe gjithmonë do të keni për çfarë të flisni.

 

 

 

 

 

 

 

Shkruar nga Christopher Persley

Qasje të reja në edukimin muzikor

Në 2017 është e rëndësishme që kurset artistike të jenë sa më të kënaqshme dhe të përshtatura për moshën.

Në Akademinë Hollywood, ne mundohemi që t’i përshtatemi sa më shumë nxënësve tanë dhe t’i ndihmojmë ata në këtë rrugëtim artistik që kanë marrë.

Nga mësimi i sotëm, fotografuam këto zara interesantë me të cilët fëmijët luajnë duke ndërtuar masa ritmike.

Për ta është lojë, por në të vërtetë – është lexim ritmik i pastër.

Dhe më besoni, nëse do ua jepja në një letër të shkruar – ata do të ishin jo të motivuar për ta lexuar:)

 


Fëmijët dhe koncertet

13413083_1081898061882496_4341292657750330442_n

Si edukuese dhe drejtuese në Akademinë Hollywood shpesh herë gjatë vitit has me faktin që fëmijët që ndjekin kurset në Akademinë Hollywood do të dalin në koncert.

Duket parimisht diçka normale që duhet të bësh. Luan një instrument dhe më pas rrjedhimisht del në skenë.

Por sa e thjeshtë është kjo për fëmijën?

Besoj se nuk është aspak një proces i lehtë. 

Është një proces i vështirë që mbart dhe frikën midis.

Nga mësimi individual me një të panjohur (nëse shohim fëmijët që kanë shumë pak kohë që ndjekin kurset e muzikës) në një dhomë, në daljen në një skenë “Gjigande” (sidomos për ta) është goxha udhëtim, gati gati aventurë më vehte.

Kohë pas kohe, tek Akademia Hollywood i kemi zvogëluar sallat e koncerteve dhe gjithashtu dhe minutazhin e tyre, për të patur një koncert më privat ku ekskluzivisht marrin pjesë vetëm prindërit.

Ajo çka ne si edukues i gëzohemi koncertit është se shohim një stimul shumë të madh tek fëmijët, të cilët tregojnë që dinë të studiojnë (më në fund!!) dhe vijnë të përgatitur.

Ajo çka unë si drejtuese i gëzohem koncertit është që shoh buzëqeshjen e fëmijëve kur mbarojnë dhe prindër të lumtur. Dhe nëse bashkëpunoj me prindër/klientë të lumtur atëhere kjo tregon që do të kem bashkëpunime më të mira me to.

13406806_1082463538492615_7179732729354501043_nPor, unë si ish nxënëse e kurseve të muzikës kam kuptuar që nuk është shumë e drejtë e gjitha kjo.

Për fëmijën është një goxha përgjegjësi. Është krejt i vetëm në një sallë me të panjohur. Dhe kur e lexon këtë fjalinë kështu, qofsh 5, 25 apo 55 vjeç sërish të jep emocione.

Ata duan të tregojnë që kanë mësuar dhe mundohen t’i bëjnë prindërit krenarë, por sa u kushton atyre kjo?

Në këtë proces drejt të panjohurës që ecën një fëmijë, ajo që e motivon të studiojë është frika se mos gabon. Ajo buzëqeshja pasi mbarojnë pjesën e fundit është kënaqësia që më në fund “Mbaroi dhe kjo”, dhe më pas vjen entuziazmi i madh.

Në të vërtetë kjo është një ndjesi e bukur. Ndjesi lirimi. Ndjesi e papërsëritshme.

13442272_1082463835159252_294169666217473388_n

Kështu që do ju kërkoja si një ish nxënëse të mos i shtynit fëmijët që në muajt e parë të dilnin në koncerte.

Prisni gjersa ata të jenë gati mund të dalin dhe ta shijojnë skenën.

Prisni kur ata të dëshirojnë.

Kini parasysh që fëmijët janë shumë të ndikueshëm, por do t’u bëni një nder nëse do të ndiqni ritmin e tyre.

Dhe kur ata të jenë në koncert, unë do jem aty duke i duartrokitur.

Jo vetëm për atë çkanë mësuar në instrument, por për kurajon. Kurajon dhe përqëndrimin e veçantë që kanë fituar.

 

 

 

-klodeta

Kënga e Sikilos – më e vjetra në botë

epitaph_of_seikilos-tif Melodia e “Këngës së Sikilos” është kompozimi i plotë më i vjetër që njohim gjeri më sot, dhe është e gdhendur si epitaf në një gur varri në qytetin e Tralles pranë Aydin në Turqi.

Teksti thotë:

Për sa jeton, ndriçon

Pikëllimi mos të të zejë

jeta zgjat shumë pak

dhe koha kërkon një fund.

 

 

Mendohet që këndo të jetë shkruar për Euterpe, gruan e Seikilos.lossy-page1-218px-seikilos1-tif
Epitafi përmban dhe shenja dhe simbole të cilat tregojnë melodinë.
Pikërisht këtë punë kanë bërë muzikologët e sotëm të cilët e kanë rishkruar për t’u luajtur nga muzikantët.

 

/eshtunarrok – E shtuna e Rrokut

E shtuna rrokut është për të gjithë muzikantët që dëshirojnë të zhvillojnë muzikalitetin e tyre.
E ndarë në tre nivele e shtuna e rrokut organizohet si një aktivtet me muzikë live, teori dhe workshope.

 

E ndarë në tre nivele  – e shtuna e rrokut është për të gjithë të rinjtë që duan të përmirësojnë lojën e tyre në instrumentet bazë të rrokut

Kitarë

Bass

Bateri

Organo

Këngë

 

Me workshope nga 60-120 Minuta plus koncerte gjatë gjithë vitit.

EShtunaRrok është e shtuna juaj

14125476_1134227339948480_6959453188499053565_o
E shtuna RROK – Workshope për muzikantë