piano

Koncerti Pianistik – 13 Qershor 2015

Koncerti Pianistik i datës 13 Qershor 2015, u zhvillua në sallën e Black Box në Akademinë e Arteve.

Ky ishte dhe koncerti i fundit i këtij viti akademik për studentët e klasave të pedagogëve Erda Kaçeli, Iris Hasani, Klodeta Buzi, Luis Kapllanaj, Lekë Spathari dhe Gresa Sulstarova.

Nga numri i madh i studentëve pjesëmarrës lindi nevoja që koncerti të ndahej në 3 momente kryesore.  Continue reading

Pushimet dhe praktika në instrument

Mësuesja ime e pianos çdo vit para se të merrja pushimet e stinës së verës më thoshte:”Nëse e lë pianon një javë, të ka lënë për një muaj”.
Edhe unë në atë kohë, nuk doja fort t’ia dija se ç’thoshte mësuesja ime, vazhdoja me planet e mia të pushimeve dhe mendoja se të praktikuar e pianos në këtë përiudhëe bënte stinën e verës më pak verë, e bënte pushimin jo më pushim, por mësim.

Por, një muaj kalonte shpejt e pastaj kur i rikthehesha pianos përballesha me tinguj jo fort të këndshëm dhe gabime jo shumë produktive. Mërzitesha, frustrohesha, nervozohesha se pse ndihesha kaq e huaj përballë një imazhi kaq familjar. Them imazh, sepse në të vërtetë ajo që kam realizuar me kalimin e kohës ishte që në fakt, instrumenti që kishte qënë kaq i brendësuar prej meje, kishte humbur ndjesinë fizike të prekjes sime si pasojë e “pushimeve”. Continue reading

Piano e re e Barenboim

Piano e re e Barenboim e cila u luajt për herë të parë në London Royal Hall, në bashkëpunim me kompaninë Steinway e Sons ka një tingull tjetër.

E frymëzuar nga piano e Lizst, ata vendosën që telat të mos kryqëzoheshin si pianot e sotme, por të ishin të drejta.

Ndryshimi ndjehet në cilësinë e tingullit. Ka më qartësi, dëgjohet gati si një kor. Kur luan, mund të dëgjosh qartë Bassin, Tenorin, Alto dhe Sopranin.
Continue reading

Mbi Koncertin Akustik të klasave të pianos, më 21 Mars 2015

Koncerti Akustik i klasave të Pianos – 21 Mars 2015.

 

Të shtunën e datës 21 Mars, në mjediset e reja të Ministrisë së Kulturës, në orën 18:00 u zhvillua Koncerti Akustik i klasave të Pianos.

Ky koncerti ishte në serinë e Mini Koncerteve akustike të pranverës, të cilat më përpara janë organizuar në ambientet e Akademisë Hollywood, por tani me rritjen e numrit të pianistëve na u desh të kalonim në një sallë më të madhe dhe të ndanim koncertin në 2 pjesë të ndryshme. Continue reading

Intervistë me pedagogen e pianos, Klodeta Buzi

Për çdo buletin të Akademisë Hollywood ne zgjedhim të intervistojmë pedagogë të ndryshëm. Këtë herë është Klodeta Buzi pedagoge dhe drejtuese e institucionit tonë.

1. Si erdhi piano në jetën tuaj?

ishte një rastësi. Një paradite një mësuese piano po më shihte tek luaja dhe reagoja me moshatarët dhe u kuriozua për të më provuar nëse kisha të dhëna për muzikë.

Pas disa ditësh u ritakuam dhe ajo më bëri një test të thjeshtë dhe këmbënguli që unë të filloja studimet për piano e ajo të ishte mësuesja ime  

Continue reading