fbpx
 

Si të bisedoni me fëmijët tuaj për ditën shkollore

04/10/2017

 

Image result for kids parents homework

 

Unë kam punuar rreth 20 vite në mësimdhënie në shkolla, dhe kam punuar me qindra nxënës dhe prindër. Gjatë këtyre 2 dekadave, shpesheherë kam patur prindër që më kontaktonin pasi ata nuk arrinin të mësonin detaje mbi ditën shkollore të fëmijëve të tyre.

“Si ta bëj fëmijën që të më tregojë” – ishte pyetja më e shpeshtë.

Tani, pas një eksperience të gjatë, vajza ime është entuziaste të më tregojë se si ka kaluar ditën në shkollë. Ndihem shumë i qetë, që unë dhe gruaja kemi krijuar një bazë transparente e cila do të na ndihmojë shumë dhe në vitet kur vajza jonë të jetë në moshën e adoloshencës. Dhe ja se si mund të arrini dhe ju të që të bëni fëmijët tuaj të flasin mbi ditën në shkollë.

Niseni shpesh dhe që në fillim

Çfarë dua të them me këtë? Fëmijët fillojnë të shkojnë në kopësht apo çerdhe në moshë të vogël, dhe nuk ka asnjë arsye se pse mos të bisedoni me ditën e tyre në atë modhë.

Mos u mjaftoni me pyetjen “Si shkoi dita sot?”, pasi mund të merrni përgjigje vetëm me një fjalë – si “mirë”, “shumë mirë”.

Duhet ta pyesni fëmijën me pyetje të atilla që të kërkojnë detaje dhe opinione dhe të tregoni interes për ta dëgjuar deri në fund.

Në fillim unë e pyesja vajzën time me pyetje që kërkonin përgjigje “Po” ose “jo” për ta angazhuar atë në bisedë, dhe më pas vazhdoja ta pyesja me më shumë pyetje të detajuara. E pyesja për projektet e artit që kishin bërë, për librat që kishin lexuar, këngët që kishin kënduar dhe lojërat dhe bisedat që kishte bërë me moshatarët. Jo vetëm që kjo na ndihmoi për të patur një panoramë më të qartë për ditën e vajzës sonë, por gjithashtu ndihmoi dhe atë të përmblidhte momentet më kyçe të ditës dhe të fitonte një nivel rehatie kur bisedonim për atë çka ishte e rëndësishme për të.

Nëse fëmija juaj është më i rritur, mos u merakosni, keni ende kohë.

Bëni Detyrat

Detyrat nuk janë vetëm për fëmijën tuaj. Si prindër ne na duhet të bëjmë gjithashtu detyra Shkolla e vajzës sime çdo javë sjell një email me atë çka kanë bërë gjatë javës. Nëse shkolla e fëmijës tuaj bën të njëjtën gjë, lexoni përmbajtjen – dhe mbase do të lexoni dhe për punime që fëmija juaj ka bërë, por ju nuk e dinit. Pyeteni fëmijën tuaj për çka lexoni në email. Mësoni emrat e moshatarëve të tyre në klasë dhe përmendni ato emra në biseda. Në takim me prindër, merrni sa më shumë imforamcione që mundeni dhe gjithashtu interesohuni me detaje se çfarë bëjnë ata në shkollë. Duke patur këto informacione do e keni më të lehtë të  ndërtoni pyetje për fëmijën tuaj.

Nëse fëmija juaj ka mbaruar shkollën elementare, sigurohuni që të dini se cilat janë interesat e tyre, mbase duke pyetor mësuesin kujdestar apo mësues të tjerë që punojnë me fëmijën tuaj. Nuk do ta besoni se sa prindër janë habitur kur kanë mësuar për pasionet e fëmijëve të tyre të cilat ata nuk i dini. Pasi të keni zbuluar këto, ju mund t’i pyesni fëmijët të netuziazmuar. Dhe nëse ju sinqerisht jeni të hapur për shijet dhe interesat që ata kanë, ju garantoj që ata do të fillojnë të flasin më shumë.

Mëngjesi është i artë

Në mëngjes është një moment i mirë për të biseduar për ditën shkollore. Mbase kur hani mëngjes bashkë, apo kur i shoqëroni për në shkollë, bëni mirë të flisni për lëndët që kanë dhe çfarë pritshmërish kanë për ditën. Darkat janë më të vështira, pasi të dy palët janë më të lodhur dhe shpeshherë mund të jenë duke bërë detyra.

 

Vendosni pikësynime

 

E rëndësishme është të bisedoni për të vendosur dhe pikësynime në jetë dhe në shkollë. Dhe bisedat tuaja mund të zhvillohen rreth tyre.

Kështu do i ndihmoni dhe të mësojnë të punojnë me një qëllim në mendje, por dhe gjithmonë do të keni për çfarë të flisni.

 

 

 

 

 

 

 

Shkruar nga Christopher Persley

previous
Kurse aktrimi për fëmijët? Çfarë duhet të prisni

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/customer/www/akademiahollywood.com/public_html/wp-content/themes/tabula/views/prev_next.php on line 36
next
Festë dhe BBQ të mërkurën e 11 Tetorit